Dinamometrul isokinetic este un echipament modern, folosit in prezent atat in domeniul recuperării medicale, cat si in domeniul medicinei sportive. Este o metodă de electie, prin care se cuantifica forta musculara si se analizeaza mobilitatea articulară.
Terapia cu HN se recomanda inainte si dupa interventiile chirurgicale, la pacienții cu deficit de forta musculara, cu afectiuni ligamentare si ale tendoanelor (tendinita patelara, epicondilite, entorse, sindromul de ‘’impingement”al coafei rotatorilor umarului), boli degenerative articulare(coxartroze, gonartroze, artroze de cot), dupa traumatismele sportive. In acest ultim domeniu, avantajul terapiei este ca da posibilitatea identificarii vitezei optime de miscare la care se poate obtine performanta, si ca poate estima atat riscul producerii unor leziuni, cat si a progresului performantei individuale.
HN permite peste 20 tipare de miscare articulară si trei tipuri de contractie musculara (izometrica,izotonica,izokinetica). Se adauga miscarile pasive controlate, care sunt indicate la pacienți care nu pot sa execute in mod activ exercitiul.
Mobilizarile se pot face la trei viteze diferite, putandu-se activa cuplul de forte necesare refacerii proprietatilor anatomice si functionale ale structurilor disfunctionale.
Includerea datelor obtinute intr-un plan terapeutic da posibilitatea clinicianului sa identifice intervalul de viteza optima si rezistenta maxima la care trebuie efectuata gimnastica, diferentiat, pentru fiecare grup muscular in parte, precum si sa aprecieze progresul inregistrat in urma terapiei.
Echipamentul HN este format dintr-un scaun mobil, atasat unui dispozitiv mecanic, folosit pentru stimularea contractiei musculare si cresterea mobilitatii articulare.
Datele sunt inregistrate de un computer sub forma unor parametri, prin care se poate estima starea prezenta, se poate compara aceasta cu situatia anterioara, si cu unii parametri de referinta, corespunzand grupelor specific de varsa, greutate si sex.
Cand se analizeaza, de exemplu, flexia genunchiului, se incepe o mobilizare asistata mecanic pe toata amplitudinea miscarii, la o viteza constanta de deplasare (izokinezie/izovelocitate ), si se aplica o rezistenta mecanica la care muschiul se poate opune; se inregistreaza apoi momentul in care sunt activate toate structurile anatomice din jurul acestei articulatii (musculatura agonista-care executa un anumit tip de miscare/antagonista-care executa miscarea opusa, ligamentele ,fasciile, etc). Relatia dintre musculatura agonista si cea antagonista este importanta in echilibrul corpului si in coordonarea miscarilor.
De asemenea, este important faptul ca, se poate analiza cu ajutorul HN corelatia dintre partea dreapta/stanga a corpului; daca, de exemplu, diferenta de forta intre membrul inferior drept si cel stang este mai mare de 10%, apare riscul traumatizarii partii mai slabe.
Terapia cu HUMAC NORM raspunde acestor cerinte, datorita faptului ca imbunatateste contractia musculara si creste mobilitatea articulară. Concomitent, se poate obtine si un efect analgezic.
Exista trei modalitati de a creste forta musculara:
contractia izotonica : pe muschiul antrenat se aplica rezistente fixe, iar miscarea se face cu viteze diferite;
contractia izometrica : e statica, iar viteza de miscare este 0;
contractia izokinetica : miscarea se face la o viteza constanta, dar rezistenta aplicata muschiului este variabila.
La acestea se adauga capacitatea aparatului de a efectua mobilizari pasive, la pacienții pentru care exista dificultate in efectuarea unor miscari.
HUMAC NORM , prin particularitatile de constructie, obtinute dupa ani lungi de cercetare, ne pune la dispozitie o gama larga de exercitii, care includ toate cele trei tipuri mentionate mai sus, dar, mai ales, da posibilitatea efectuarii miscarilor izokinetice; acestea sunt mai complexe si mai eficiente, putand fi efectuate atat pentru recuperarea medicala a unor boli, cat si in antrenamentul sportivilor.